Welke klachten treden op bij lactose intolerantie?

Er kunnen diverse klachten optreden. Bovendien ervaart niet iedereen de klachten in dezelfde mate. De ene persoon met een lactose-intolerantie kan bijvoorbeeld al een heftige reactie verwachten na het drinken van een half glas melk terwijl de andere persoon deze klachten pas ervaart na het drinken van twee glazen melk.

Vaak gaat om het klachten die te maken hebben met onze darmen. Denk hierbij aan een opgezet gevoel, darmkrampen, winderigheid, diarree, misselijkheid en overgeven. Andere klachten die op kunnen treden zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en futloosheid.

De huisarts bepaalt de diagnose lactose intolerantie.

Lactose intolerantie is makkelijk aan te tonen. Een van de methodes is bijvoorbeeld de waterstof-ademtest. Bij dit onderzoek krijgt de patiŽnt een proefmaaltijd met een bekende hoeveelheid lactose. Omdat bij een lactose intolerantie de lactose in de dunne darm niet of onvoldoende verteert, betekent dit dat de lactose onveranderd in de dikke darm terecht komt. BacteriŽn in de dikke darm kunnen de lactose wel afbreken. Bij deze afbraak komt waterstofgas vrij, dat door het bloed wordt opgenomen en via de longen weer wordt uitgeademd. Door op verschillende tijden na het eten van de proefmaaltijd de hoeveelheid waterstofgas in de uitademingslucht te bepalen, kan duidelijk worden of er sprake is van een lactose intolerantie. Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts.


 

Minusl
m5