Veel gestelde vragen.

Is MinusL echte koemelk?

Ja MinusL is 100% echte koemelk. Door middel van een speciale technologie wordt vooraf de van nature aanwezige lactose in de melk gesplitst. Dit heeft echter geen enkele invloed op de caloriewaarden van de melk. Alle natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven gewoon behouden. Het percentage lactose in de melk is echter gereduceerd tot een restpercentage van 0,1 gram per 100 gram melk. Hierdoor is de melk bijzonder geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

Zit lactose alleen in koemelk?

Nee lactose kan ook verwerkt zijn in andere producten. Denk hierbij aan zoetigheid als chocolade, pudding, ijs, koekjes en gebak. Maar ook vleeswaren en producten als ketchup, mosterd en allesbinders kunnen lactose bevatten. Leest u daarom altijd goed het etiket op de verpakking als u een van bovenstaande producten koopt. Ook medicijnen kunnen lactose bevatten, vraag uw arts of apotheker vooraf of dit het geval is.

Wordt de lactose uit de melk gehaald?

Nee. De lactose wordt vooraf gesplitst in de bestandsdelen glucose en galactose. Normaal gesproken wordt de melk gesplitst in het menselijk lichaam. Deze splitsing is nodig om de lactose goed te kunnen verteren. MinusL lactosevrije koemelk kan bijzonder goed verdragen worden door mensen met een lactose intolerantie.

Bevatten de MinusL producten galactose?

Ja alle MinusL producten bevatten galactose. De MinusL producten zijn derhalve niet geschikt voor mensen die een dieet vrij van galactose moeten volgen. De MinusL producten zijn dus NIET geschikt voor mensen die lijden aan de zeer zeldzame stofwisselingsziekte Galactosemie.

Waarom blijft er altijd een restpercentage lactose in de melk over?

Het is mogelijk om alle lactose uit de melk te filteren. Dit is echter een zeer kostbare aangelegenheid. De melk zou hierdoor praktisch onbetaalbaar worden. Het restpercentage lactose wat in de melk overblijft is echter te verwaarlozen. Op iedere honderd gram bedraagt dit percentage minder dan 0,1 g. Hierdoor kunnen ook lactose-intoleranten deze melk met een gerust hart drinken.

Wat kan men met de melk maken?

Echt alles wat men met iedere melk ook kan doen. Denk hierbij aan drinken, verwarmen, opkloppen, etc. Het opkloppen van de MinusL melk gaat zelfs veel gemakkelijker dan bij gewone melk, bovendien behoudt de schuimlaag veel langer stand. Zo kunt u bijvoorbeeld perfecte cappuccino’s maken met de volle melk van MinusL!

Waarom is de smaak zo zoet?

Tijdens het proces om van normale koemelk ‘MinusL’ melk te maken wordt de lactose gesplitst in de bestandsdelen glucose en galactose. Deze bestandsdelen hebben van nature een hogere ‘zoetkracht’ dan lactose. Hierdoor is MinusL melk iets zoeter van smaak dan normale melk.

Dit heeft als voordeel dat u bijvoorbeeld geen suiker meer nodig heeft om de MinusL slagroom te zoeten. En aan de MinusL chocolademelk is bijvoorbeeld 50% minder suiker toegevoegd dan in vergelijkbare chocolademelk van ‘normale’ koemelk.

Hoe kom ik te weten of ik lactose intolerant ben?

Er zijn verschillende methodes om te weten te komen of iemand lactose intolerant is. Voorbeelden van testmethodes zijn: lactose-intolerantietest, waterstof-ademtest of eliminatie-provocatietest. Wanneer het vermoeden bestaat dat het om een lactose intolerantie gaat, is het raadzaam om eerst de huisarts te consulteren. De huisarts zal bekijken welke testmethode het best geschikt is.

Is lactose-intolerantie een typisch Noord-europees fenomeen?

Nee lactose intolerantie is niet een typisch Noord-europees fenomeen. Het niet kunnen verdragen van lactose wordt mede bepaald door onze etnische afkomst. Zo kan de ‘blanke bevolking’ lactose bijvoorbeeld beter verdragen dan de ‘zwarte bevolking’. Kijken we bijvoorbeeld naar een land als de Verenigde Staten van Amerika dan zien we dat circa 10 – 25% van de ‘blanke bevolking’ lactose-intolerant is en circa 80% van de ‘zwarte bevolking’.

Is lactose intolerantie hetzelfde als een koemelkeiwitallergie?

Nee lactose intolerantie is niet hetzelfde als een koemelkeiwitallergie. Intolerantie betekent dat een bepaalde stof niet goed verdragen wordt (in dit geval dus lactose). Het lichaam (het immuunsysteem) maakt echter geen afweerstoffen aan bij lactose intolerantie. Dit is echter wel het geval bij een allergie (dus bijvoorbeeld een koemelkeitwitallergie). Bij koemelkeiwitallergie reageert het immuunsysteem (allergische reactie) van het lichaam wanneer stukjes koemelkeiwit opgenomen worden. Koemelkeiwit zit in koemelk en dus ook in MinusL. Derhalve is MinusL niet geschikt om te gebruiken voor mensen met een koemelkeiwitallergie.

Minusl
m5